1 Haziran 2012 Cuma

Nook Simple Touch




Bu aleti alalı dört aya yakın oldu. Gitti Gidiyor'da bir aracı vasıtası ile aldım. Türkiye'de halen kaliteli e-reader okuyucularının distribütörü olmayınca.. Burada almayı düşünenlerin kafasına takılan bir kaç noktaya değinmeye çalışacağım, kendimden tecrübeler ile..
  • e-ink teknolojisi. Bu yazıyı okuyorsan zaten bu elektronik mürekkep denilen e-ink olayı hakkında bilgi sahibisindir demektir :) Özetle söyleyeyim. Bahsedildiği kadar güzel, normal kitap gibi işte.
  • dokunmatik ekran. Evet hem e-ink hemde dokunmatik ekran.. Gayet güzel olabiliyormuş :) hassasiyeti çok iyi. Hatta bazen fazla iyi. Birde ısıya duyarlı değil. Herşeyle algılıyor, kulak çöpünü kalem olarak kullanabilirsiniz :)

    Hassasiyetin zararı: kitap okurken eliniz yanlışlıkla değdiği an sayfa değişmesi gibi. Bunun içinde kenar çerçevesinde her iki tarafa da sayfa değiştirme butonları gizlenmiş. Hem solaklar hem de sağlaklar için. Tutarken tam baş parmağınıza gelecek şekilde..
  • pdf performansı. İnternetten çok güzel araştırma ve dökümanlar buldunuz ve hatta kitaplar indirdiniz. Hepsi de pdf formatında. Ve çok istediğiniz halde bilgisayarınızda bunları okuyamıyorsunuz. Hem göz yoruyor hem de uzanıp dolanıp okumak istiyorsunuz. Ve işte bunu düşünürken karşınızda muhteşem bir cevap görüyorsunuz. e-reader okuyucu.. Evet çok fena yanılıyor olabilirsiniz :) Şöyle ki görsel, grafik veya resimlerin ağırlıkta olduğu görseller ise bunlar, simple touch bunlar için aradığınız alet olmayabilir. Evet o resimleri gösteriyor, ama yetmiyor bu :) ayrıca büyütmek küçültmek istediğinizde resimlere ayrı, yazılara ayrı muamele çekiyor. Pdf i epub formatına dönüştürmek bir çözüm olabilir mi. (dönüştürme ile ilgili de biraz değineceğim) Tek bir sunum pdf nde denedim. Evet daha iyi. Ama yine de bu tür okumalarda bulunacaksanız önerim tablet pc. e-inkten mahrum kal, paraya kıy :)

    Şöyleki tıp öğrencisiyim, anatomi atlasları üzerinde incelemelerde bulunup notlar alacağım bir kenara, yok resim öğrencisiyim. sürekli çizip tutmak istiyorum. Matematik problemleri çözmek istiyorum yok mimarlık öğrencisiyim. Eskizler yapıp, projelerim çizimlerim üzerinde oynamak hatta internetten başka çizimler indirip üzerinde notlar almak istiyorum diyorsan bence, basınca duyarlılığı ile samsung galaxy note 10.1'' tam aradığın şey olabilir. Evet burada bir reklam, sponsorluk varmış gibi oldu ama :)
     
  • şarj. 2 ay gider diyor günde 2 saat ortalama ile. Gider mi gidebilir gibi. Ama bu sadece kitap okuma işi yaparsanız. Kitaplar arasında sürekli gezinti, wifi, mağazada dolaşma gibi işlemlerle o kadar gitmez heralde. Zaten pc'e içine kitap atmak için taktığınız şarj için yeterli. Ekstradan şarja takmaya gerek kalmıyor.

    şarj problemi. Bu aleti alıp da bu sorunu yaşayan, yaşayıp da tam çözüm bulamayan, internette forumlarda, -ingilizce forumlarda genelde- sürü ile insan var. Nedir efendim bu sorun. Şöyle ki şarja taktınız nookumuzu. Sonra ertesi gün bir baktınız: Low battery. Evet piliniz ölü, korkabilirsiniz :p Şöyle ki bu problem sanırım bu aletin bugu (discharging). 4G li The New Ipad gibi, bazı ürünlerinde olabilen bir sorun. Sağ elinizle tutun geçecek :) Sürekli tekrarlayan bu sorunun çözümü şöyle. Pc den şarj ediyorsanız veya kitap atıyorsanız, sonrasında nook'u çıkardığınız bi kapatıp açıyoruz ve yaşamıyoruz. Umarım inşallah :) Bu saçma gibi gözüken yöntem, bir sürü arama ve deneyişten sonra bende işe yaradı. Yine de can sıkıcı olabilir yaşayanlar için.

    Türkçe Karakter ve Kitaplar. Gelelim almadan önce en merak edilen konulardan birisine. Sonda diyeceğimi başta söyleyeyim. Hiçbir problemi yok, herşey tertemiz :) Ama şöyle ki internetten indirdiğiniz pek çok kitapta Türkçe karakterlerde sorun varmış gibi. Ama bu nooktan ziyade o kitapları tarayan tarayıcılar ve oradan metine aktarma ile ilgili sanırsam. Aynı kitapları ipod touch, ibooks uygulamasında açtığımda da aynı sıkıntıları yaşadım. Birde nı harf birleşiminin m diye gözükmesi gibi örneklerde olabiliyor bazılarında; ama sorun nook ile alakalı değil. Ayrıca evet Türkçe kitap malesef oldukça az. (dini ve ideoloji yayınları müstesna :) ) Ama bu konuda da hayırsever vatandaşlarımız çalışmalarına devam ediyorlar anladığımız kadarı ile..

    YAYINEVLERİNE NOT
    :  Direk küfredeceğim. Türkiye'de e-reader distribütörü olmaması da sizin işinizdir kimbilir. Ayrıca sadece sizlere ait üretimlerin satılıp pazarlanması da. Hadi bunları geçtim e-kitap ucuza olur. E-kitapları normal fiyatlardan sadece 1 tl ye 50 kuruşa falan ucuza satmak nedir. Ve hatta normal kitaptan daha pahalısını da görmüştüm. Ne masrafınız oluyor bu işten. Mürekkep parası mı, nakliyat mı, matbaa parası mı, işci parası mı, çevirmen payı mı, ağaçları katledelim derneği mi? Sonra gel birde korsan şu bu ağlayın. Umarım boğulursunuz bu zihniyetinizle bok çuvalında. Çok sinirlendim bak şurada kendi kendime, ergen triplerine girdim.


    ışık:
    Karanlıkta okumayı unut :) onun için kitap ampülü veya buyur bunu al :)

    fontlar
    : caecilia, malabar, amasis, gill sans, helvatica neue, trebuchet.. Bu fontları barındırıyor içerisinde. Ayrıca satır araları boşlukları, kenar boşlukları, yazı boyutu gibi ayarlamalarda da bulunabiliyorsunuz.

    performans: Sayfalar arası geçiş hızı, menülerde dolaşma. Geçiş hızları bence oldukça iyi.
    Wi-fi performansı da yeterli. Güncellemeyi kendisi otomatik olarak yapabiliyor. Birde tabi root
    olayı var. Zannedersem android 2.1 in bir sürümü yüklenebiliyormuş. Riskli, denemedim bilmiyorum. Android meraklılarına, bilginlerine sormak gerek.

    hafıza: 240 mb olarak geliyor. Micro sd ile arttırılabiliyor. 200 sayfalık epub bir kitabı 600 kb olarak alırsak 400 kitap yapıyor ki, kendi hafızası da fazlası ile yeterli diyebiliriz..

    paylaşım, not alma: Üstünü çizeyim, not yazayım, okuduğum kısmı facebookta paylaşayım gibi düşünceleriniz var ise kelime üzerine basılı tutup bekleyin. Olaylar gelişsin..

    kitap atma, eşleme: nook shopta oluşturacağınız bir hesap ile eşleyebiliyorsunuz sanırım kitaplarınızı. Kitap atma olayı ise normal flasha atar gibi. My files klasörü içine bırakabilirsiniz.

    epub: Gelelim son ve geleceğin digital baskılarının altyapısına. İnsanlar matbaaya geçtiğinde nasıl yadırgadılarsa, şimdi de bu elektronik kitap okuyucularına da bir önyargı ile bakabiliyorlar. 'Abi iyi hoşta kitap kokusu olmadan olmaz ki'' diyen insana saygı duyacağız :) ve evet kitap kokusu parfümü de çıkmış. walla bak. al sık e-readera, üzerine..  Neyse fazla uzattım. Bu e pub denilen olay için henüz net güzel bir program, okuyucu, dönüştürücü var mı, varsa da ben bilmiyorum. Bir sürü program var tabi ki ama oldukça zahmetli ben gibi üşengeç bir insan için. Programsızda bu işi halletmek mümkün. şöyle ki Firefox kullanıcıları için e pub açıcı ve kaydedici epubreader adında bir eklentimiz var. Yine internette online dönüştürücü siteler iyi sonuçlar veriyor. Ayrıca open office içinde Writer2ePub adında bir epub oluşturucu eklentimiz var. Ne sahiplendi isem, miz miz.. var işte.. pdfi içeri aktarıp buralardan da dönüşüm yapılabilir gibi geliyor programsız.. Şimdilik bu kadar sayın okur, teşekkürler eğer bu yazıyı okudu isen buraya kadar :)

    ek: Yine Firefox'da web sayfasını epub olarak kaydetme gibi eklentiler var. 'save as EPUB' gibi.
    Pc den okumaya üşendiğiniz uzuuun yazıları, blogları dönüştürmek için ideal..                                            

    Soru ve önerilerinize açığım efendim.

10 yorum:

  1. Dönüştürmek ve arşiv düzenlemek için Calibre isimli programa bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. "hafıza: 240 mb olarak geliyor." Sanırım burada bir hata olmuş. Benim bildiğim 2 Gb olarak gelmesi lazım değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, eksik olmuş o kısım. şöyle ki: hafıza 2 gb ama kullanılabilen kısmı 240 mb.. geri kalan .1,76 işletim sistemi değildir heralde. merak ettim bende :)

      Sil
    2. geri kalan kısım işletim sistemi maalesef. sistem dosyaları olarak geçiyor:)

      Sil
  3. Tamam düzeltiyorum, 1 gb'ı işletim sistemi, 750 mb'ı barnes and noble hedesi olarak kaplıyormuş.

    YanıtlaSil
  4. çok cömert b&n sağolsun :)

    YanıtlaSil
  5. Inceleme gayet iyi ancak bir sorum var. Kindle'da oldugu gibi sozluk uygulamasi mevcut mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, kendi içerisinde tümleşik bir ingilizce sözlüğü var. kelime üzerinde basılı tutarak çıkan ekrandan bakabiliyoruz. ayrıca android tabanlı olduğu için çeşitli yöntemler ile farklı sözlüklerde eklenebiliyormuş ama nasıl olduğu konusunda hiçbir bilgim yok malesef..

      Sil
  6. Merhaba,
    ben Türkiye destekli bir ürün aldım ve performansından pek memnun olduğum söylenemez. Yeni bir ürün arayışına girdim.
    Bu ürünle ilgili aklıma takılan sorular aşağıdaki gibi. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Bahsetmişsiniz ama yine de emin olmak istiyorum. Arkadaşlarımdan, internetten vs kitaplar ediniyorum ve bunlar satın alınmış ürünler olmayabiliyor. Bunları yüklemede sorun olmuyor değil mi?
    2. Kitapları istediğimiz gibi klasörleyip menü hazırlayabiliyor muyuz? (flash bellek gibi)
    3. Sözlük ve sayfa geçiş hızı iyi mi?
    4. açılması ne kadar sürüyor? Pause edilip geri açılabiliyor mu?

    YanıtlaSil
  7. Elimden geldiği kadar cevaplamaya çalışayım.

    1. Yok hayır, şu ana kadar hiç bir kitabı yüklemede sıkıntı çıkarmadı. Ayrıca internetten satın alınan e-kitapları da Calibre programı ile epub formatına dönüştürüp atabiliyoruz. Sıkıntı çıkarmıyor.

    2. Evet ''My Files'' listesi var ve oradan bilgisayarda bakar gibi klasörlere bakıp, seçebiliyoruz. Kitap olmayan formatlara da bakabiliyorduk sanırım,, tabi açmıyor.

    3. Sözlük hızı oldukça güzel. İngilizce sözlük olduğu için malesef çok kullanamıyorum ama iyi. Sayfa geçişleri de oldukça hızlı. Ama çok fazla e reader aleti inceleme fırsatım olmadığı için göreceli bir yorum bu. Bence iyi ama :)

    4. Evet pause modunda durabiliyor. Kapalı iken açılması ise 29 saniye sürüyor. Denedim şimdi :)

    YanıtlaSil